Calzone

0 (0 ocen)

  • 55 min

Lubię pomagać żonie w kuchni. Moją specjalnością są słodkie wypieki, ale lubię eksperymentować również z innymi potrawami.

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki,
    60 g masła,
    200 ml mleka,
    1 jajko,
    30 g drożdży,
    1 łyżeczka soli,
    1 łyżeczka cukru.

    Nadzienie:
    200 g pieczarek,
    200 g szynki,
    2 średnie cebule,
    1 papryka czerwona,
    2 pomidory,
    zioła prowansalskie,
    sól, pieprz.

    Ewentualnie 1 jajko do posmarowania gotowych pierogów.

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1bu1bw9 1. Drożdże rozrabiamy w mleku. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdą wałkujemy na duży placek.
  • image-1d562dg 2. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na każdego placka układamy 1/4 nadzienia i posypujemy przyprawami. Placki zawijamy w duże pierogi.
  • image-0thwerj 3. Gotowe pierogi układamy na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy ok. 30 min. (do momentu aż pierogi będą złote).

Porady

Aby ciasto miało ładny, złoty kolor przed włożeniem do piekarnika pierogi można posmarować rozkłóconym jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy