1.Ciasto: Drożdże rozkruszyć i zalać ciepłą wodą. Poczekać aż ruszą i wlać do mąki połączonej ze szczyptą soli. Wyrobić ciasto, a pod koniec dodać łyżkę oleju rzepakowego. Ponownie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.
Farsz: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać mięso mielone i dusić ok. 15 min. Dodać warzywa z mieszanki chińskiej oraz kukurydzę. Ponownie dusić dopóki warzywa zmiękną. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Farsz przełożyć do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkować na kształt koła. Rozłożyć farsz na połowie ciasta i posypać startym żółtym serem. Przykryć drugą połową ciasta i zlepić brzegi w kształt pieroga. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 45min w temp. 160 stopni C.
Porady
Farsz do Calzone można dowolnie zmieniać. Mięso mielone można zastąpić mięsem z kurczaka, a warzywa dowolnie dobierać według upodobań.
Komentarze