Calzone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ta potrawa gościła na stole w czasie kolacji walentynkowej;) bardzo smakowała narzeczonemu...

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    pół paczki drożdży, 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki ciepłej wody, szczypta soli, łyżka oleju rzepakowego
    Farsz:
    puszka kukurydzy, 1 kostka mielonego, pół opakowania chińskiej mieszanki warzyw, 15 dag sera żółtego, cebula, sól, pieprz, papryka ostra do smaku
    Dodatkowo: roztrzepane jajko.

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozkruszyć i zalać ciepłą wodą. Poczekać aż ruszą i wlać do mąki połączonej ze szczyptą soli. Wyrobić ciasto, a pod koniec dodać łyżkę oleju rzepakowego. Ponownie wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.
    Farsz: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać mięso mielone i dusić ok. 15 min. Dodać warzywa z mieszanki chińskiej oraz kukurydzę. Ponownie dusić dopóki warzywa zmiękną. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Farsz przełożyć do ostygnięcia.
    Ciasto rozwałkować na kształt koła. Rozłożyć farsz na połowie ciasta i posypać startym żółtym serem. Przykryć drugą połową ciasta i zlepić brzegi w kształt pieroga. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 45min w temp. 160 stopni C.

Porady

Farsz do Calzone można dowolnie zmieniać. Mięso mielone można zastąpić mięsem z kurczaka, a warzywa dowolnie dobierać według upodobań.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy