Robiłam cannelloni po raz pierwszy :) , ale wyszło wyśmienite zwłaszcza z dużym dodatkiem warzyw .Wszyscy wcinali ,aż uszy im się trzęsły , nawet mój mały niejadek :)
60 min
Składniki:
1 opakowanie rurek cannelloni
1 duża cebula
olej
50 dag mięsa mielonego
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 pomidory
1 papryka czerwona
1 mniejsza cukinia
sól, pieprz
20 dag startego sera
Cannelloni pod pierzynką z warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rurki cannelloni wrzucamy na osolony wrzątek, obgotowujemy tylko 2-3 minuty na małym ogniu , by rurki się nie odkształciły , a dały się przeciąć w poprzek na pół .
2.Mięso podsmażamy na oleju , dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek, wszystko przesmażamy.Dodajemy koncentrat , sól i pieprz.dusimy wszystko ,aż mięso będzie miękkie.
3.Cukinię i paprykę drobno kroimy w kostkę , pomidory sparzymy i obieramy ze skórki również kroimy w kostkę .
4.Rurki makaronu przekrajmy w poprzek na pół, ustawiamy pionowo w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym .Napełniamy farszem mięsnym, pokrojone warzywa wykładamy na wierzch rurek posypujemy sola i pieprzem , przykrywamy folią aluminiową .Pieczemy w 190 C ok. 25 minut. Na sam koniec posypujemy serem .
Komentarze