Cantuccini - włoskie ciastkeczka

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasteczka sucharki z kawałkami migdałów. W pierwszej chwili są lekko twarde, ale po chwili okazują się niezwykle kruche. Dzieci uwielbiają zanurzać je w herbacie, dorośli w kawie czy winie. Pyszne!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - migdały: 300 gramów
    - cukier: 400 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - masło: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - skórka starta z cytryny: 0.25 sztuki
    - mąka: 500 gramów

Cantuccini - włoskie ciastkeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę migdałów zmielić w blenderze, pozostałe zostawić w całości.
    Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie twarde ciasto.
  • 2. Uformować wałki o średnicy ok 5 cm i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec 30 min w piekarniku rozgrzanym do 120° C.
  • 3. Wyjąć podpieczone wałki i ostudzić.
    Pokroić w ukośne kromki.
  • 4. Piec drugi raz 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 150° C.

Komentarze

Podobne przepisy