Ciasto appuccino

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od koleżanki, ale nieco go zmodyfikowałam.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3/4 szkl. cukru
    0,5 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    500 g. śmietanki 30%
    4-5 łyżek cappuccino waniliowego
    1,5 łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    2 łyżki cukru
    0,5 szkl. przegotowanej wody
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    1 op. okrągłych biszkoptów

Ciasto appuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka ubić z cukrem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x25 cm.)
    Piec ok. 25 min. w nagrzanym piekarniku.
  • 2. Krem:
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody. Śmietanę ubić,dosypać cappuccino, zmiksować. Następnie dolać rozgrzana żelatynę i ponownie zmiksować.
  • 3. Wykonanie:
    Z wystudzonego ciasta skroić cienką warstwę wierzchu. Wodę wymieszać z cukrem oraz kawą rozpuszczalną i nakropić biszkopt. Wyłożyć krem po czym ułożyć okrągłe biszkopty. Dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy