Cappuccinowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukru ciągle ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Ubić na puszystą masę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na wyścieloną papierem do pieczenia blachę( wym.24x38). Piec 40 min w temp. 170 st. Po wystudzeniu przekroić na pół.
2.Krem: Cappuccino, oba rodzaje mąki i cukru, żółtka zmiksować z 0,2 l mleka. Pozostałą część mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać wymieszane ze sobą składniki. Ugotować budyń. Po wystudzeniu utrzeć z masłem. Można dodać kilka kropel alkoholu.
3.Złożenie ciasta: Nasączyć przygotowaną wcześniej kawą biszkopt. Następnie rozsmarować dżem i wyłożyć połowę masy. Ułożyć drugi biszkopt, nasączyć kawą, wyłożyć drugą część masy. Oprószyć startą czekoladą.
Komentarze