CARPACCIO Z KIWI

0 (0 ocen)

  • 20 min

Proste, efektowne i przede wszystkim smaczne. Idealne na „babskie” pogaduchy, bądź jako wstęp do romantycznej kolacji…

  • 20 min

Składniki:

  • 3 kiwi
    7 dużych truskawek
    2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
    garść rukoli
    łyżka octu balsamicznego
    szczypta soli morskiej

Carpaccio z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy kiwi i kroimy w cieniutkie plasterki. Układamy na talerzu. Następnie układamy plasterki truskawek. Całość posypujemy solą morską i marynowanym pieprzem. Skrapiamy octem balsamicznym i dekorujemy rukolą.

Porady

Rukolę możemy zastąpić szpinakiem. Ciekawa propozycja dla amatorów kontrastów. Słodkie kiwi i truskawki połączone z lekko orzechową rukolą, wyraźnym smakiem marynowanego pieprzu. Polecam do carpaccia ocet balsamiczny długo dojrzewający. Wówczas ma on słodkawy posmak. Fajnie sprawdzi się również krem balsamiczny (dostępny w dobrych delikatesach). Domowy „krem balsamiczny” zrobimy mieszając łyżkę octu balsamicznego z małą łyżeczką miodu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy