Chleb z suszonymi burakami i tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taki chleb jest idealny jako dodatek do sałatek lub kanapek. Pyszny, z chrupiącą skórką, najlepszy jeszcze ciepły. Szybki do przygotowania,można go przygotować dla niespodziewanych gości.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    -10 dag kaszy manny
    -1 puszka tuńczyka w wodzie
    -3 łyżki suszonych buraków

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -50 dag mąki pszennej

    Składniki robocze:
    -1 łyżeczka soli
    -1 łyżka oleju
    -2 łyżeczki sody oczyszczonej
    -1 i 1/3 szkl. letniej wody

    Dekoracja:
    -2 łyżki słonecznika
    -1 łyżka buraków suszonych

Chleb z suszonymi burakami i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki oprócz suszonych buraków mieszamy w misce, wlewamy 1 szkl. wody i zagniatamy ciasto, gdy będzie za twarde dolewamy pozostałą wodę, zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto, dodajemy buraki i zagniatamy ponownie.
  • 2. Tuńczyka odsączamy na sitku z wody.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 25*20 cm), rozkładamy tuńczyka i zwijamy jak roladę.
    Chleb wkładamy do keksówki , smarujemy delikatnie woda i posypujemy słonecznikiem i burakami.
    Pieczemy ok.45-50 min. w temp. 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy