Taki chleb jest idealny jako dodatek do sałatek lub kanapek. Pyszny, z chrupiącą skórką, najlepszy jeszcze ciepły. Szybki do przygotowania,można go przygotować dla niespodziewanych gości.
60 min
Składniki:
Składniki podstawowe:
-10 dag kaszy manny
-1 puszka tuńczyka w wodzie
-3 łyżki suszonych buraków
Składnik podstawowy dodatkowy:
-50 dag mąki pszennej
Składniki robocze:
-1 łyżeczka soli
-1 łyżka oleju
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 i 1/3 szkl. letniej wody
Chleb z suszonymi burakami i tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki oprócz suszonych buraków mieszamy w misce, wlewamy 1 szkl. wody i zagniatamy ciasto, gdy będzie za twarde dolewamy pozostałą wodę, zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto, dodajemy buraki i zagniatamy ponownie.
2.Tuńczyka odsączamy na sitku z wody.
3.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 25*20 cm), rozkładamy tuńczyka i zwijamy jak roladę.
Chleb wkładamy do keksówki , smarujemy delikatnie woda i posypujemy słonecznikiem i burakami.
Pieczemy ok.45-50 min. w temp. 180 stopni.
Komentarze