1.Mleko podgrzać. Wkruszyć do niego drożdźe , rozpuścić. Mąkę wsypać do miski, dodać mleko z drożdźami , szczyptę soli, cukier i olej. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem aby wyrosło
2.. Twaróg utrzeć z jajkiem i tłuszczem dodając szczyptę soli. Cebulę obrać, pokroić w krążki, dodać do masy twarogowej. Doprawić pieprzem, kminkiem i solą. Ciasto drożdźowe przełożyć na stolnicę , zagnieść, rozwałkować na grubość około 1 i 1/2 cm Wyciąć niewielkie krążki.Koła ułożyć na formie wyłożonej papierem pergaminowym. Na ciasto wyłożyć masę serową. Pozostawić na około 10 min do wyrośnięcia. Cebulaki piec na złoty kolor w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 stopni.
Komentarze