Cebulaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam smaczne i pożywne cebulaczki . Bardzo dobre na kolację po całym dniu pracy. Smacznego!

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dkg chudego twarogu
    2 dkg drożdźy
    1 szklanka mleka
    2 cebule
    2 szklanki mąki
    1/2 łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju
    1 jajko
    1 łyżka masła
    sól , biały pieprz,mielony kminek

Cebulaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19wi6ab 1. Mleko podgrzać. Wkruszyć do niego drożdźe , rozpuścić. Mąkę wsypać do miski, dodać mleko z drożdźami , szczyptę soli, cukier i olej. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem aby wyrosło
  • image-1i1rphj 2. . Twaróg utrzeć z jajkiem i tłuszczem dodając szczyptę soli. Cebulę obrać, pokroić w krążki, dodać do masy twarogowej. Doprawić pieprzem, kminkiem i solą. Ciasto drożdźowe przełożyć na stolnicę , zagnieść, rozwałkować na grubość około 1 i 1/2 cm Wyciąć niewielkie krążki.Koła ułożyć na formie wyłożonej papierem pergaminowym. Na ciasto wyłożyć masę serową. Pozostawić na około 10 min do wyrośnięcia. Cebulaki piec na złoty kolor w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy