Chleb Cebulak

0 (0 ocen)

  • 45 min

Idealne pieczywo na lekkie śniadanie. Smakuje wybornie z każdym serkiem, masełkiem z plasterkiem świeżego pomidora lub ogórka.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma: 25x11 cm
    2 szklanki mąki
    2,5 dag drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    1,5 łyżki cukru
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 cebula czosnkowa
    1 ząbek czosnku
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    4 łyżki oleju
    2 jajka

Chleb cebulak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozpuścić w mleku. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól, 1 jajko i 1 białko, zioła prowansalskie, wlać olej i dodać rozpuszczone drożdże oraz cebulę z czosnkiem. Całość wszystko wymieszać, najlepiej ręką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt rzadkie dodać trochę mąki. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, posmarować rozkłóconym żółtkiem, odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło. Wierzch posypać dodatkowo ziołami prowansalskimi. Piec w temp. 190 stopni około 50 minut.

Porady

1.Ciasto można posypać też suszoną bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy