Cebularze

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Cebularze to bardzo smaczna przekąska do zabrania na piknik, wycieczkę, do szkoły czy pracy. Takie świeże, domowe bułeczki smakują zdecydowanie lepiej niż sklepowe. Część można zamrozić na następny raz, będą równie smaczne jak pierwszego dnia po upieczeniu.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • na 10 średniej wielkości bułeczek:

    ciasto:
    420 g mąki pszennej typ 450
    190-200 ml wody
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
    1 saszetka drożdży instant

    dodatki:
    6-7 cebul
    200 g startego sera żółtego
    2 łyżki śmietany
    olej lub smalec do podsmażenia cebuli
    sól, pieprz

Cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto.

    Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość
  • 2. Następnie uformować 11 kulek i rozwałkować na grubość pół centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny.
  • 3. Cebule pokroić w talarki i podsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę, przyprawić. Ser zetrzeć drobno na tarce.
  • 4. Na rozwałkowane placki nałożyć podsmażoną cebulę i posypać żółtym serem.

    Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy