Cebularze z czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Doskonała przekąska dla całej rodziny. Do przygotowania w kilka chwil.

  • 45 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    2 dag drożdży
    150 ml wody
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka cukru
    5 cebuli
    1,5 łyżki czarnuszki
    10 dag sera żółtego
    oliwa
    sól
    pieprz

Cebularze z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozpuszczone drożdże, olej oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oliwie. Oprószamy solą oraz pieprzem. Ser ścieramy na tartce o dużych oczkach.
  • 3. W wyrośniętego ciasta formujemy owalne placuszki. Układamy je na blaszce. Na ciasto nakładamy porcję cebuli. Wierzch posypujemy żółtym serem oraz czarnuszką. Cebularze pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy