Cebulowa zapiekana

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Moja córcia uważa że smakuje jak chipsy.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 cebul
    2 łyżki masła i olej
    1,5l bulionu
    2 łyżki mąki
    Sól, pieprz
    4 bułki
    8 plastrów sera żółtego

Cebulowa zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w półplasterki i rumienimy na oleju z masłem. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę. Chwilę zasmażamy i dolewamy bulion intensywnie mieszając by nie powstały grudki. Gotujemy chwilę do miękkości i blendujemy. Doprawiamy.
    Przelewamy do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu kładziemy połówkę bułki i plasterek sera. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia sera.

Porady

Zupę można podać również z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy