Puchate bułeczki z dużą ilością prażonej cebulki, która nadaje im pięknego zapachu oraz smaku. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Serdecznie polecam!
Składniki:
500 gram mąki chlebowej
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
15 ml oleju roślinnego
7 g drożdży suchych
150 ml ciepłej wody
150 ml ciepłego mleka
3 łyżki prażonej cebulki
Cebulowe bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z wody, cukru, soli, mleka drożdży oraz 2 łyżek mąki wyrobić rozczyn. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Ponownie odstawić do podwojenia objętości.
2.Następnie ciasto krótko wyrobić, uformować z niego bułeczki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 40 minut. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować mlekiem.
3.Piec w 180st.C około 20-25 minut do zarumienienia. Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Na Gazie)
Komentarze