Cebulowe bułki

0 (0 ocen)

Puchate bułeczki z dużą ilością prażonej cebulki, która nadaje im pięknego zapachu oraz smaku. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 500 gram mąki chlebowej
    1 1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
    15 ml oleju roślinnego
    7 g drożdży suchych
    150 ml ciepłej wody
    150 ml ciepłego mleka
    3 łyżki prażonej cebulki

Cebulowe bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16kinxy 1. Z wody, cukru, soli, mleka drożdży oraz 2 łyżek mąki wyrobić rozczyn. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Ponownie odstawić do podwojenia objętości.
  • image-1cwo29y 2. Następnie ciasto krótko wyrobić, uformować z niego bułeczki i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 40 minut. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować mlekiem.
  • image-0s691w0 3. Piec w 180st.C około 20-25 minut do zarumienienia. Upieczone bułki wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Na Gazie)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy