Cebulowe krakersy

0 (0 ocen)

Cebulowe krakersy są wyśmienitym dodatkiem do czerwonego barszczu

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    15 dag margaryny
    1 jajko
    2 cebule
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1 łyżeczka kurkumy
    4 łyżki wody

    Dodatkowo:
    1 jajko
    sól ziołowa

Cebulowe krakersy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać wszystkie przyprawy, jajko, margarynę oraz startą na dużych oczkach cebule i posiekać nożem. Następnie zarabiając ciasto dodawać wody. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i radełkiem wycinać małe krakersiki.
  • 2. Krakersy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać solą ziołową. Piec w temp. 180 st przez 30 min.
  • 3. Gotowe krakersy podawać z czerwonym barszczem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy