Cepeliny - Kartacze

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kresowe danie

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg mączystych ziemniaków
    100 g mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    sól

    500 g mielonej wieprzowiny
    1 cebula
    1 jajko
    4 ząbki czosnku
    majeranek
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy staropolski
    sól



Cepeliny - kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę ziemniaków ugotować i utłuc dokładnie
    Resztę zetrzeć na drobnej tarce i wycisnąć przez ściereczkę. Wyciśnięty płyn odstawiamy na kilka minut, a potem zlewamy, zostawiając na dnie odstałą skrobię. Dodać skrobię do ziemniaków razem ze startymi ziemniakami.
    Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, jajka, dodać do smaku sól i zagnieść miękkie ciasto.
    Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem dodać majeranek, sól i pieprz do smaku.
    Z ciasta formować placek, nadziewać mięsem i formować owalne kluchy.
    Gotować partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut.
    Podajemy okraszone skwarkami ze słoniny i śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy