Cevapcici

0 (0 ocen)

Przepis dostałam od koleżanki, ale jeszcze go nie wypróbowałam, ale Koleżanka, bardzo go poleca.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
    5 dużych czerwonych cebul
    5 dużych ząbków czosnku
    1 łyżka soli
    1,5 łyżki pieprzu czarnego mielonego
    2 łyżki papryki słodkiej
    2 łyżki papryki ostrej
    2 łyżki suszonej natki pietruszki
    2 łyżki oleju
    lubczyk
    rozmaryn
    chili
    oliwa do smażenia
    sól

Cevapcici - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy lub mielone kupujemy. Wyrabiamy tak, jak na kotlety mielone, doprawiając silnie czosnkiem oraz drobno siekaną cebulą. Solimy, pieprzymy i nadajemy ziołowych akcentów świeżym lubczykiem oraz rozmarynem. Zaostrzamy sytuację szczyptą chili, koloru nadajemy papryką czerwoną, a fakturę wygładzamy oliwą z oliwek. Mięso zamykamy w lodówce na pół godz. rozgrzewamy solidnie olej. Z mięsa formujemy dość grube paluszki, którymi oblepiamy patyczki do szaszłyków. Cevapcici zanurzamy w głębokim oleju i wysmażamy na złocisto, często obracając. Tak przygotowane mięso można podać z dowolnym sosem, w bułce, z sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy