Chaczapuri z patelni

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Uwielbiam chaczapuri, ale kiedy mi się nie chcę wyrabiać ciasto i piec te pyszne placki, wtedy robię oszukane chaczapuri z patelni. Polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne i bardzo sycące placki, które idealnie nadają się na śniadanie

  • 15 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • – 50g twardej mozarelli
    – 35g sera feta
    – 1 jajko
    – 50g jogurtu naturalnego
    – 20g mąki (u mnie pełnoziarnista pszenna)
    – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    – 1/2 łyżeczki masła klarowanego lub innego tłuszczu

Chaczapuri z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mozarellę i fetę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jajko rozbełtać z jogurtem, dodać sery, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej masłem klarowanym lub innym tłuszczem. Ciasto wyłożyć na patelnie i od razu równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Smażyć pod pokrywką z dziurką na małym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami.
    Smacznego

Komentarze

Podobne przepisy