Chałka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Proste, smaczne drożdżowe ciasto..

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    4 żółtka
    2 łyżki miodu
    szczypta soli
    dowolny aromat

Chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kielicha robota, wkładamy wszystkie składniki (drożdże kruszymy)i końcówką hak, wyrabiamy ciasto. Gdy na haku, mamy kulę ciasta - po około 10 -12 minutach, zdejmujemy ciasto z haka, wkładamy do miski, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 bułeczki, przykrywamy i pozostawiamy na 10 minut. Z bułeczek wałkujemy po około 40 cm wałeczki i formujemy chałki.Przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy mlekiem, i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni na złoty kolor.

Porady

Zamiast miodu można użyć cukru. Chałki można formować z rożnej ilości wałeczków. Aby ciasto nie kleiło się do rąk, smarujemy je olejem lub masłem. Z podanej porcji wychodzą 2 chałki.

Komentarze

Podobne przepisy