1.Do kielicha robota, wkładamy wszystkie składniki (drożdże kruszymy)i końcówką hak, wyrabiamy ciasto. Gdy na haku, mamy kulę ciasta - po około 10 -12 minutach, zdejmujemy ciasto z haka, wkładamy do miski, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 bułeczki, przykrywamy i pozostawiamy na 10 minut. Z bułeczek wałkujemy po około 40 cm wałeczki i formujemy chałki.Przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smarujemy mlekiem, i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni na złoty kolor.
Porady
Zamiast miodu można użyć cukru. Chałki można formować z rożnej ilości wałeczków. Aby ciasto nie kleiło się do rąk, smarujemy je olejem lub masłem. Z podanej porcji wychodzą 2 chałki.
Komentarze