Chałka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto wychodzi bardzo puszyste choć dość, kruszonka nadaje nieco chrupkości, a dodatek cukru waniliowego sprawia, że ciasto pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje samo bądź z konfiturą

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    Ok 0,5 szkl mleka
    2 jajka
    10dag drożdży
    0,5 szkl cukru
    Cukier waniliowy
    Szczypta soli
    1,3szkl oleju
    1/3szkl mleka
    Jajo do posmarowania
    KRUSZONKA
    50dag margaryny
    2łyżki cukru+waniliowy
    3,4łyżki mąki

Chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od wymieszania na puszysta mase jajek wraz z cukrami następnie dodajemy ciepłe lecz niegorące mleko, drożdze...mieszamy, następnie stopniowo dodajemy mąke ciągle mieszając.
    Zostawiamy pod przykryciem na ok godzine. Poeczemy w 180° ok 40 min

Porady

Aby ciasto szybciej wyrosło można do większego naczynia bądź zlewozmywaka nalać gorącą wode i wstawic naczynie z ciastem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy