Chałka na kefirze

0 (0 ocen)

Niezwykle puszysta i mięciutka chałka, nie jest sucha dzięki kefirowi. Mało słodka, więc idealna z dżemem lub czekoladą :)

Składniki:


  • 100 ml mleka
    25 g drożdży
    50 g cukru
    200 ml kefiru
    1 jajko
    60 g masła
    500 g mąki pszennej typ 650
    duża szczypta soli
    jajko do posmarowania
    garść sezamu

Chałka na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    do pojemnika od robota wsypać mąkę, sól, wbić jajko. Wlać kefir (w temp. pokojowej) i rozpuszczone masło.
    W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać do pojemnika i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Odgazować, podzielić na 3 części.

    Zapleść warkocz, ułożyć na blasze. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem

    i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce

Komentarze

Podobne przepisy