Niezwykle puszysta i mięciutka chałka, nie jest sucha dzięki kefirowi. Mało słodka, więc idealna z dżemem lub czekoladą :)
Składniki:
100 ml mleka
25 g drożdży
50 g cukru
200 ml kefiru
1 jajko
60 g masła
500 g mąki pszennej typ 650
duża szczypta soli
jajko do posmarowania
garść sezamu
Chałka na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
do pojemnika od robota wsypać mąkę, sól, wbić jajko. Wlać kefir (w temp. pokojowej) i rozpuszczone masło.
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać do pojemnika i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Odgazować, podzielić na 3 części.
Zapleść warkocz, ułożyć na blasze. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem
i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze