Chałka z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam świeżą, mięciutką chałkę z masełkiem.Ta wyszła świetna, ładnie wyrosła, ma chrupiącą skórkę i miękki środek.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 275 g mąki
    20 g drożdży
    1 płaska łyżeczka soli
    1/4 szklanki mleka
    1 jajo małe
    1 łyżka masła
    5 łyżek wody
    4 łyżki cukru
    żółtko
    + kruszonka z 1 łyżki mąki+1 łyżki cukru+1 łyżki masła

Chałka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy wszystko z mąką, żeby nie było grudek. Zostawiamy na ok 20 minut do wyrośnięcia. W misce mieszamy mąkę,wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier, sól, roztopione masło oraz wodę. Wyrabiamy jednolite ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h. Ciasto dzielimy na 3 części. Zaplatamy warkocz,dobrze zlepiamy końce i zawijamy pod spód. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Stawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia ponownie. Po tym czasie wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy kruszonką pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy