Chałka z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Nie ma nic lepszego jak domowa, ciepła chałka, konfitura i mleko

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    (na 1 chałkę)
    500 g mąki pszennej
    15 g świeżych drożdży
    325 ml letniego mleka
    łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
    50 g masła
    3 łyżki mleka w proszku
    2 łyżki maku + do posypania
    dodatkowo:
    2 łyżki mleka + jajko lub woda

Chałka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i odstawiamy na chwilę aby uzyskały płynną konsystencję
    Masło rozpuszczamy i studzimy
    Podgrzewamy mleko.
    Do miski wsypujemy mąkę, mak, mleko w proszku - mieszamy. Robimy dołek i wlewamy drożdże. Zasypujemy dołek i dodajemy szczyptę soli oraz mleko i masło. Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    Po tym czasie podzielić ciasto na 3 równe części. Z każdej formujemy wałek, zaplatamy warkocz, końce podwijamy pod spód. Układamy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 min do podrośnięcia.
    Następnie chałkę smarujemy mlekiem z wodą/jajkiem i posypujemy makiem.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180'C przez 30 min. Studzimy na kratce. Potem już tylko pozostaje degustacja i delektowanie się :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy