Chałka z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i odstawiamy na chwilę aby uzyskały płynną konsystencję
Masło rozpuszczamy i studzimy
Podgrzewamy mleko.
Do miski wsypujemy mąkę, mak, mleko w proszku - mieszamy. Robimy dołek i wlewamy drożdże. Zasypujemy dołek i dodajemy szczyptę soli oraz mleko i masło. Zagniatamy jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie podzielić ciasto na 3 równe części. Z każdej formujemy wałek, zaplatamy warkocz, końce podwijamy pod spód. Układamy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 min do podrośnięcia.
Następnie chałkę smarujemy mlekiem z wodą/jajkiem i posypujemy makiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180'C przez 30 min. Studzimy na kratce. Potem już tylko pozostaje degustacja i delektowanie się :)
Komentarze