Chałka z posypką

0 (0 ocen)

Chałka- czyli rodzaj słodkiego pieczywa. Uwielbiam ją! Jest puszysta, słodka i szybko znika ze stołu. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    550g. mąki pszennej
    10g. suchych drożdży
    80ml. wody
    1 duże jajko
    60g. rozpuszczonego i przestudzonego masła
    3-4 łyżki cukru

    Posypka:
    60g. masła
    180g. mąki
    130g. cukru

Chałka z posypką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, drożdże wymieszać ze sobą. Dodać do nich mokre składniki i wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • 2. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy rękami. Formujemy z niego wałek. Dzielimy na 5 równych części, z każdej formujemy wałeczek. Łączymy wszystkie wałeczki jednym końcem. Zewnętrzny wałeczek przekładamy w stronę środka przez dwa wałeczki (tak, jak się plecie warkocz) i tak do końca. Chałkę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20 minut)
  • 3. Posypka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Posypać nią wyrośniętą chałkę. Piec w 180st.C około 35-45 miniut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!

Komentarze

Podobne przepisy