Chałwowe babeczki

0 (0 ocen)

Polecam pyszne, szybkie babeczki z dodatkiem chałwy.

Składniki:

  • Składniki:

    suche:
    - 2 szklanki mąki
    - pół szklanki cukru
    - pół opakowania cukru waniliowego
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    mokre:
    - 100 g chałwy waniliowej
    - 1 szklanka mleka
    - 2 łyżki oleju
    - 2 jajka

    do dekoracji:
    - 1 czekolada mleczna
    - 1 łyżka mleka
    - kilka gwiazdeczek lub inna posypka którą mamy

Chałwowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki suche połączyć w misce.
    Chałwę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka i mieszamy trzepaczką, tak żeby nie zostały grudki chałwy. Następnie dodajemy mleko, olej i mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Napełniamy foremki do muffinek u mnie silikonowe na 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy, polewamy roztopioną czekoladą z 1 łyżką mleka i posypujemy gwiazdkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy