Chałwowiec

0 (0 ocen)

Torcik ten robimy zawsze z mamą na urodziny .

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO ;
    6 jajek
    4 białka
    1 szklanka cukru
    Cukier waniliowy
    3 budynie czekoladowe bez cukru
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia .
    SKŁADNIKI NA MASE :
    1szklanka mleka
    4 żółtka
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    1 kostka masła
    50 dkg chałwy

Chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE CIASTA I MASY
    Białka ubić z cukrem , dodać żółtka. Produkty sypkie wymieszać i po łyżeczce dodawać do jaj .Lekko wymieszać , piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni .
    Z mleka żółtek i mąki ugotować budyń. Ostudzić Masło utrzeć z budyniem i chałwą
    Ciasto przekroić na dwie części i przełożyć masą na wierzch wyłożyć resztę masy posypać utartą czekoladą , kakao lub ułożyć czekoladowe łezki . Gotowe smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy