Chałwowy sernik

0 (0 ocen)

Chałwa to moja ulubiona "przekąska"., a sernik to moje ulubione ciasto, dlatego postanowiłam połączyć oba smaki.

Składniki:

  • kruche:
    forma śr 24 cm
    2 szklanki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g roztopionego masła
    2 czubate łyżki cukru
    3 żółtka
    masa serowa:
    750 g sera waniliowego z wiaderka
    budyń śmietankowy
    3 białka
    3 łyżki cukru
    300g chałwy waniliowej
    sok z połówki cytryny

Chałwowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy , łączymy z resztą suchych składników. Dolewamy masło iw bijamy jajka. Zagniatamy na gładkie ciasto.
    Wylepiamy nim spód tortownicy.
  • 2. Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Delikatnie wlewamy masę serową i dodajemy budyń w proszku a także sok z cytryny. Całość miksujemy na wolnych obrotach.
  • 3. Wylewamy 1.3 masy na ciasto. Na to skruszamy lub ścieramy na tartce 1/3 chałwy, polewamy następną porcja masy i skruszamy następną porcję chałwy i tak do wyczerpania składników.
  • 4. Pieczemy ok godziny w 170 stopniach. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy