Chałwa to moja ulubiona "przekąska"., a sernik to moje ulubione ciasto, dlatego postanowiłam połączyć oba smaki.
Składniki:
kruche:
forma śr 24 cm
2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
100 g roztopionego masła
2 czubate łyżki cukru
3 żółtka
masa serowa:
750 g sera waniliowego z wiaderka
budyń śmietankowy
3 białka
3 łyżki cukru
300g chałwy waniliowej
sok z połówki cytryny
Chałwowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy , łączymy z resztą suchych składników. Dolewamy masło iw bijamy jajka. Zagniatamy na gładkie ciasto.
Wylepiamy nim spód tortownicy.
2.Białka z cukrem ubijamy na sztywno. Delikatnie wlewamy masę serową i dodajemy budyń w proszku a także sok z cytryny. Całość miksujemy na wolnych obrotach.
3.Wylewamy 1.3 masy na ciasto. Na to skruszamy lub ścieramy na tartce 1/3 chałwy, polewamy następną porcja masy i skruszamy następną porcję chałwy i tak do wyczerpania składników.
4.Pieczemy ok godziny w 170 stopniach. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze