Chanakhi

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni gruzińskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mielona baranina lub jagnięcina - u nas wołowina: 80 dekagramów
    - pomidory: 3 sztuki
    - bakłażany: 3 sztuki
    - cebula: 20 dekagramów
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - świeża bazylia: 0.5 pęczka
    - ząbek czosnku: 1 sztuka
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - sól do smaku: 1 szczypta

Chanakhi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania wyłożyć warstwę z mięsa. Przykryć warstwą z bakłażanów. Posypać posiekaną cebulą, natką, czosnkiem oraz bazylią. Posolić. Na górze ułożyć kawałki pomidorów i ziemniaków. Posolić. Przykryć i piec około półtorej godziny. Pod koniec pieczenia odkryć i piec do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy