Chatka szpinakowo-łososiowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zazwyczaj robię roladę szpinakową z łososiem ale ostatnio zrobiłam chatkę.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:
    20 dkg rozdrobnionego mrożonego szpinaku
    3 jajka
    0,5 szkl. mąki
    łyżeczka soli
    odrobina zielonego barwnika ( nie jest obowiązkowe)
    Nadzienie:
    30 dkg śmietankowego serka kanapkowego
    pół łyżeczki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka oliwy
    27 dkg sera feta
    15 dkg łososia wędzonego w plastrach

Chatka szpinakowo-łososiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić i odcedzić.
    Z białek ubić pianę z solą i cukrem. Dodać żółtka, następnie łyżką drewnianą wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, szpinakiem. Na koniec dodać oliwę i barwnik.
    Ciasto przełożyć do blachy ( 41cmx31cm) wyłożonej papierem i piec w 180 stopniach około 25 minut. Po całkowitym wystudzeniu ciasto pokroić w poprzek na 6 równych części. Jeśli coś nam zostanie wykorzystać do posypania na wierzch.
    Serki wymieszać ze sobą.
    Położyć trzy części ciasta i posmarować cienko serkami. Ułożyć plastry łososia zostawiając dwa plastry do środka chatki. Na łososia położyć pozostałe trzy placki szpinakowe i cienko rozsmarować serki. Na środku położyć rulony z plastrów łososia i wyłożyć pozostały serek.
    Pierwszy i trzeci kawałek ciasta szpinakowego złożyć razem, w taki sposób, aby utworzyły trójkąt. Wierch obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Docisnąć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy