- dowolne 4 bułki np. ciabatta, bułka z sezamem itp. (u mnie ciabatta razowa)
- kotlety:
4 kotlety z piersi kurczaka,
2 łyżki gęstej śmietany np 18%,
sól,
pieprz,
ulubiona przyprawa do kurczaka,
bułka tarta do panierowania,
olej rzepakowy do smażenia.
- sałatka
jedna mała sałata lodowa lub połowa większej,
czosnek suszony,
sól,
pieprz,
szczypta cukru,
pół małej czerwonej cebuli,
łyżka majonezu,
łyżeczka jogurtu naturalnego,
- opcjonalnie pomidor, ogórek - te dodaję jednak bezpośrednio na kanapkę.
Chicken burger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oprószamy z obu stron solą i pieprze, a z jednej przyprawą do kurczaka. Delikatnie rozbijamy. Z obu stron cienko smarujemy śmietaną i pod przykryciem wstawiamy do lodówki na ok 30 minut. Następnie panierujemy w bułce i smażymy na złoty kolor.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, majonez mieszamy z jogurtem doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem. Cebulę siekamy mieszamy z sałatą i sosem.
Bułkę podpiekamy w piekarniku kilka minut (3-6) w 120 st. C, układamy na niej sałatkę, ciepłe mięso, dodajemy opcjonalnie plasterki pomidora lub ogórka i polewamy ketchupem lub innym ulubionym sosem.
Komentarze