Chicken butter masala

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Propozycja na danie z kuchni indyjskiej. To danie ma wiele wersji, ja proponuję taką, być może przypadnie do gustu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Marynata : 250 g jogurtu
    1 łyżeczka startego imbiru
    2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki kurkumy
    1 łyżeczka chili
    1 łyżeczka kuminu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka garam masala
    Sos masala : 2 łyżki masła
    1 łyżeczka imbiru
    szalotka
    1 duża cebula
    2 pomidory
    1 łyżka garam masala
    1/2 łyżeczki kuminu
    1/2 łyżeczki kozieradki
    sól
    pieprz
    Ponadto :
    2 filety z kurczaka (500 g)
    75 ml śmietany 30 %
    puszka krojonych pomidorów

Chicken butter masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chicken butter masala 1. Marynata : jogurt, starty świeży imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę, chili, kunim, garam masala i sok z cytryny, wszystkie składniki dokładnie wymieszałem.
    Filet kurczaka pokrojony w kostkę zamarynowałem. Odstawiłem do lodówki na godzinę. Następnie wstawiłem do bardzo gorącego piekarnika na 10 minut. Ostudziłem.
    Sos masala: wymieszałem oliwę, starty imbir, rozgnieciony czosnek, garam masala, kumin, kozieradkę i sól.
    Z pomidorów usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w grubą kostkę.
    Rozgrzałem masło, zeszkliłem cebulę i szalotkę. Pomidory szybko podsmażyłem na dużym ogniu. Przełożyłem do garnka. Kurczaka podsmażyłem partiami na maśle , dodałem przygotowany sos masala, doprawiłem solą , cukrem i pieprzem. Wszystko połączyłem w garnku , dodałem pomidory z puszki z zalewą. Dodałem koncentrat pomidorowy , śmietanę i wymieszałem. Podałem z chlebkiem naan.

Komentarze

Podobne przepisy