Od kiedy pierwszy raz zrobiłam to danie, zostało ulubionym w całej rodzinie.
60 min
Składniki:
1 kg mięsa wołowego bez kości
2 średnie czerwone papryki
750 g pomidorów
2 puszki czerwonej fasoli (1 puszka ok. 400g)
1 puszka kukurydzy konserwowej (400 g)
2 większe cebule
200 g koncentratu pomidorowego
olej lub smalec do smażenia
sól, pieprz
ok. 1/2 paczki gotowej przyprawy CHILI CON CARNE firmy Kotanyi
2 litry dowolnego bulionu
Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę pokroić w kostkę ok.1,5 cm, cebulę, paprykę i pomidory w kostkę mniejszą.
Do przysmażonej na tłuszczu cebuli dodać mięso, posypać przyprawą (na początek użyć trochę mniej niż podałam w przepisie, później można dodać), smażyć do chwili aż płyn wyparuje.
2.Przełożyć do dużego garnka, dolać 2 litry bulionu, dodać kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę.
3.Gotować ok. 1 godziny. Przed końcem (ok.15 minut) dodać fasolę, pokrojone pomidory, przecier pomidorowy.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze przyprawą, potrawa powinna być ostra.
Komentarze