Chili con carne

0 (0 ocen)

  • 60 min

Od kiedy pierwszy raz zrobiłam to danie, zostało ulubionym w całej rodzinie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego bez kości
    2 średnie czerwone papryki
    750 g pomidorów
    2 puszki czerwonej fasoli (1 puszka ok. 400g)
    1 puszka kukurydzy konserwowej (400 g)
    2 większe cebule
    200 g koncentratu pomidorowego
    olej lub smalec do smażenia
    sól, pieprz
    ok. 1/2 paczki gotowej przyprawy CHILI CON CARNE firmy Kotanyi
    2 litry dowolnego bulionu

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1931vgi 1. Wołowinę pokroić w kostkę ok.1,5 cm, cebulę, paprykę i pomidory w kostkę mniejszą.
    Do przysmażonej na tłuszczu cebuli dodać mięso, posypać przyprawą (na początek użyć trochę mniej niż podałam w przepisie, później można dodać), smażyć do chwili aż płyn wyparuje.
  • image-18to15p 2. Przełożyć do dużego garnka, dolać 2 litry bulionu, dodać kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę.
  • image-1p5qxdu 3. Gotować ok. 1 godziny. Przed końcem (ok.15 minut) dodać fasolę, pokrojone pomidory, przecier pomidorowy.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze przyprawą, potrawa powinna być ostra.

    Smacznego !!

Porady

Podawać z pieczywem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy