Chili con carne

0 (0 ocen)

Uwielbiamy kuchnię meksykańską - przede wszystkim za pikantne smaki, tortille i tequilę ;). Mój Mąż pewnie mógłby bez przerwy jeść chili con carne ja jednak wolę trochę za tym chili potęsknić żeby raz na jakiś czas zrobić sobie prawdziwą meksykańską ucztę.

Składniki:


  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (daję zazwyczaj pół na pół),
    400 g przecieru pomidorowego,
    1 czerwona cebula,
    3-4 ząbki czosnku,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    łyżeczka chili,
    puszka kukurydzy,
    opcjonalnie łyżeczka kakao
    olej do podsmażenia,
    sól do smaku

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka na dno wlewamy 3-4 łyżki oleju na których szklimy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, podsmażamy aż straci surowy kolor i lekko się zarumieni. Dodajemy przecier pomidorowy oraz ok. 1 szklankę wody. Dodajemy przyprawy oraz kukurydzę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż woda się zredukuje i powstanie gęsty sos (ok. 20 minut), dodajemy kakao, mieszamy, chwilę gotujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy