Chili rosołek

0 (0 ocen)

Rosół z kurczaka jest najlepszym "rozgrzewaczem" a gdy dodamy do niego chili to z pewnością nabierzemy rumieńców:) Najlepszy do popijania podczas przeziębienia.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    1 duża marchew
    korzeń pietruszki
    cebula (najlepiej ja wcześniej przypalić nad palnikiem)
    2 ząbki czosnku
    kawałek pora (ja wykorzystuję zielone części, których nie wyrzucam tylko mrożę i dodaję do zupy)
    1/2 papryczki chili
    sól, pieprz
    chili w proszku
    2 listki laurowe
    1 łyżka przyprawy warzywnej do zup
    natka z pietruszki do posypania

Chili rosołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy ok 2,5l wody. Do wrzątku wrzucamy udka, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek, pora, papryczkę, liście laurowe. Całość gotujemy na małym ogniu ok 1,5-2 godziny, tak aby rosół tylko lekko mrugał. Pod koniec gotowania przyprawić wegetą, solą i pieprzem. Taki rosołek podaję z makaronem (lub robię lane kluseczki na rosołku) posypany natką pietruszki i szczyptą ostrej papryczki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy