Chili z dyni

0 (0 ocen)

  • 45 min

sycąca potrawka

  • 45 min

Składniki:

  • - 1 dynia ok. 1,5kg
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 3-4 łodygi selera naciowego
    - ½ papryczki chili lub ½ łyżeczki papryki chili w proszku
    - łyżka oleju
    - 600g mięsa mielonego
    - puszka pomidorów
    - puszka fasoli czerwonej
    - sól, pieprz

Chili z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię przekrój, wypestkuj, obierz. Z kilogramowej dyni uzyskasz 600-700G miąższu. Miąższ pokrój w 2-centymetrową kostkę. Czosnek, chili i cebulę pokrój w drobną kostkę. Seler pokrój w plasterki. Rozgrzej an patelni olej i duś przygotowane warzywa (oprócz dyni). Dodaj mięso mielone i smaż przez 5-7 minut. Dodaj rozdrobnione pomidory i pokrojoną dynię. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut. Fasolkę odcedź, opłucz pod bieżącą wodą, dodaj do potrawy 5 minut przed końcem gotowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy