Chilli Con Carne

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne ,meksykańskie danie.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30dag mięsa mielonego
    Puszka pomidorów
    Puszka fasoli czerwonej
    Puszka kukurydzy
    1 sztuka papryki czerwonej
    1 sztuka papryczki chilli
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka bulionu warzywnego
    Sól
    Pieprz
    Oregano
    Kmin mielony
    Pieprz cayenne

Chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule drobno kroimy i podsmażamy, dodajemy wyciśnięty czosnek i mieso mielone. Smażymy aż mieso się zarumieni. Dodajemy oregano oraz kminek. Nastepnie zalewamy pomidorami w puszce oraz bulionem. Chwilę dusimy i dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz sól i pieprz. Dusimy około 15 minut. Paprykę myjemy ,kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Ponownie dusimy, około 5 minut. Wrzucamy odsączoną fasolę oraz kukurydzę. Dusimy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne. Danie powinno być mocno ostre,ale dodajemy wg własnego uznania. Podajemy najlepiej z ryżem.

Porady

Można posypać szczypiorkiem przed podaniem- złagodzi smak ostrości.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy