Chilli con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule drobno kroimy i podsmażamy, dodajemy wyciśnięty czosnek i mieso mielone. Smażymy aż mieso się zarumieni. Dodajemy oregano oraz kminek. Nastepnie zalewamy pomidorami w puszce oraz bulionem. Chwilę dusimy i dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz sól i pieprz. Dusimy około 15 minut. Paprykę myjemy ,kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Ponownie dusimy, około 5 minut. Wrzucamy odsączoną fasolę oraz kukurydzę. Dusimy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne. Danie powinno być mocno ostre,ale dodajemy wg własnego uznania. Podajemy najlepiej z ryżem.
Porady
Można posypać szczypiorkiem przed podaniem- złagodzi smak ostrości.
Komentarze