Chińczyk ekspress

0 (0 ocen)

  • 20 min

To danie inspirowane kuchnią chińską jest bajecznie szybkie w przygotowaniu. Całość nie zajmie nam więcej niż 20 minut, co więcej do jego przygotowania nie potrzeba mieć wybitnych zdolności kulinarnych. Doskonale komponuje się z ryżem lub makaronem ryżowym.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    średnia cebula
    duża marchew
    ½ czerwonej papryki
    ½ kapusty pekińskiej
    70g pędów bambusa w plastrach
    garść suszonych grzybów mun
    sos sojowy
    150ml mleka kokosowego
    olej do smażenia
    przyprawa orientalna
    kolendra (lub natka pietruszki) do posypania

Chińczyk ekspress - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Lekko solimy i pozostawiamy do napęcznienia na 10-15 minut. Drobno kroimy.
    Piersi z kurczaka myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Smażymy w woku na podgrzanym oleju. Doprawiamy przyprawą orientalną. Dodajemy poszatkowaną w piórka cebulę i marchewkę w słupki a następnie kolejno drobno pokrojoną paprykę, kapustę, grzyby mun i pędy bambusa. Całość podlewamy mlekiem kokosowym, kilkoma łyżkami sosu sojowego i około pół szklanki wody. Dusimy pod przykryciem 8-10 minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku sosem sojowym lub/i przyprawa orientalną.
    Posypujemy świeżą kolendrą lub natka pietruszki.
    Serwujemy z ryżem lub makaronem ryżowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy