W Gruzji chinkali zamawia się jako danie główne, jest to rodzaj pieroga, który faszeruje się mięsem.Posiadają swój oryginalny kształt a podawane na gorąco zawierają wewnątrz aromatyczny rosół.
1.Zmielone mięso jedno i drugie mieszamy razem z cebulą, pieprzem i solą i wodą
2.z mąki, soli i wody wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka,
3.dajemy farsz zlepiamy dwa przeciwległe końce,
4.potem znowu przeciwne końce...
5.zlepiamy tak do momentu, aż uzyskamy sakiewkę.
6.Gotujemy w osolonej wodzie, gdy wypłyną - jeszcze tylko dwie minuty i są gotowe:)
Nabijamy widelcem chinkali w ten koniuszek wystający - jedzenie ich zaczynamy od nadgryzienia, wypijamy rosołek( jest przepyszny) a potem zjadamy resztę.
Smacznego
Komentarze