Chińska potrawa z indyka - przysmak dalekiego wschodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
1.Strąki papryki umyć-wydrążyć gniazda nasienne i drobno pokroić.Podobnie przygotować cebulę i czosnek.
2.Umyć i osuszyć mięso,pokroić je w małe kwadraciki lub na zapałki. W dużej patelni mocno rozgrzać olej i smażyć małymi porcjami mięso. Doprawić indyka sola i pieprzem i przełożyć patelnie w cieple miejsce.
3. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojone strąki papryki i krótko razem dusić. Kiedy papryka jest półmiękka,włożyć mięso,zalać winem,rosołem i octem winnym, a następnie dusić przez kilka minut na małym ogniu.
4. Pod koniec dodać umyte, odsączone kiełki sojowe oraz cukier. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości zimnej wody i polać nią potrawę. Jeżeli ktoś lubi kuchnię nieco bardziej łagodną, może zrezygnować z dodania octu winnego.
Komentarze