Chińska potrawa z indyka - Przysmak Dalekiego Wschodu

0 (0 ocen)

  • 40 min

Także u nas można już spotkać wiele przypraw, dzięki którym odkrywamy chińską kuchnię.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 4 czerwone i 4 zielone strąki papryki
    - 1 duża cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 60 dag mięsa bez kości z indyka
    - 3 łyżki oleju
    - szczypta soli i białego pieprzu
    - 1/2 wytrawnego białego wina
    - 1-2 łyżki octu winnego
    - 1/4 l. rosołu z kostki
    - 1 łyżka sosu sojowego
    - 15 dag kiełków sojowych
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1-2 łyżeczki cukru

Chińska potrawa z indyka - przysmak dalekiego wschodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    1.Strąki papryki umyć-wydrążyć gniazda nasienne i drobno pokroić.Podobnie przygotować cebulę i czosnek.
    2.Umyć i osuszyć mięso,pokroić je w małe kwadraciki lub na zapałki. W dużej patelni mocno rozgrzać olej i smażyć małymi porcjami mięso. Doprawić indyka sola i pieprzem i przełożyć patelnie w cieple miejsce.
    3. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojone strąki papryki i krótko razem dusić. Kiedy papryka jest półmiękka,włożyć mięso,zalać winem,rosołem i octem winnym, a następnie dusić przez kilka minut na małym ogniu.
    4. Pod koniec dodać umyte, odsączone kiełki sojowe oraz cukier. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości zimnej wody i polać nią potrawę. Jeżeli ktoś lubi kuchnię nieco bardziej łagodną, może zrezygnować z dodania octu winnego.

Komentarze

Podobne przepisy