mała paczka makaronu łazankowego
pół kg piersi z kurczaka
40 dag pieczarek
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
średnia kapusta pekińska
przyprawy: przyprawa uniwersalna, sos sojowy, sambal oelek , olej
Chińszczyzna .....z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę pekińską szatkujemy, wrzucamy do garnka skropionym olejem , następnie obieramy marchewkę i pietruszkę , myjemy następnie marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach do kapusty , obieramy pieczarki które potem kroimy na drobno i wrzucamy do garna z kapustą i warzywami . Stawiamy na małym ogniu i dusimy tak do miękkości.
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałeczki typu kwadrat następnie podsmażamy na patelni w niewielkiej ilości oleju , przyprawiamy sosem sojowy oraz przyprawami według własnego uznania.
W osolonej wodzie gotujemy makaron łazankowy na pół twardo.
Kiedy po duszeniu mamy miękkie warzywa dodajemy podsmażone mięso , przyprawiamy przyprawami , dodajemy także sambal olelek według własnego uznania(ja osobiście lubię bardziej ostro). na końcu dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy .
Komentarze