Chipsy o smaku chipotle

0 (0 ocen)

Domowe karbowane, grubo krojone chipsy ziemniaczane posypane solą himalajską i płatkami chipotle.

Składniki:

  • ziemniaki dowolna ilość
    sól himalajska
    chipolte w płatkach
    2 łyżeczki cukru
    olej kokosowy do smażenia

Chipsy o smaku chipotle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy. Kroimy za pomocą specjalnego noża na faliste plasterki. Ziemniaki płuczemy 3-4 razy, do momentu uzyskania czystej wody. Ziemniaki zalewamy zimną wodą i dodajemy 2 łyżeczki cukru, odstawiamy na 10-15 minut.

    Ziemniaki odcedzamy przekładamy na papierowe ręczniki by dokładnie odciekły.

    Ziemniaki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym 2-3 minuty w zależności od grubości plasterków. Ziemniaku po usmażeniu przekładamy na papierowe ręczniki by odciekły.

    Jeszcze ciepłe posypujemy solą i płatkami chipotle. Najlepiej smakują w towarzystwie sosu jogurtowo-majonezowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy