Chipsy z jarmużu, to pomysł na zdrową i niskokaloryczną przekąskę. W przeciwieństwie do innych chipsów warzywnych nie wymagają starannego krojenia i długiego suszenia - przygotowuje się je w kilka minut.
Chipsy z jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jarmuż umyć, osuszyć, delikatne części liści oddzielić od grubych łodyżek i pociąć nożyczkami. Ważne, aby liście na chipsy, były pokrojone na kawałki o w miarę podobnej wielkości - łatwiej je równomiernie wysuszyć.
Przełożyć jarmuż do miski, skropić olejem i wymieszać rękami. Wszystkie liście powinny być pokryte niewielką ilością oleju.
Liście jarmużu równomiernie rozłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenie.
Liście obsypać solą i dowolnym ulubionym dodatkiem (użyłam sezamu).
Nagrzać piekarnik do 100 stopni. Suszyć liście jarmużu od 20 minut, do całkowitego wysuszenia.
Komentarze