Chleb

0 (0 ocen)

  • 27 godz.

Pięknie pachnie i zachwyci każdych gości

  • 27 godz.

Składniki:

  • 400g mąki
    300g wody
    Łyżka drożdży piekarskich
    Łyżeczka cukru
    Łyżeczka soli
    Dodatki wg gustu

Chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy składniki do połączenia (np. łyżką) i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem.
    Następnego dnia wyciągamy na blat podsypany mąką i formujemy wybrany kształt, zawijamy w ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę-dwie.
    Rozgrzewamy piekarnik do 250 st wraz z formą w której chcemy piec chleb.
    Wyciągamy go ze ściereczki do gorącej formy, przykrywamy pokrywką (lub folią aluminiową) i pieczemy 30 min. Po czym odkrywamy i pieczemy na złoty kolor

Porady

Lepiej kroić go po wystudzeniu

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.83 (183 ocen)

chleb cebulowy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

4.49 (207 ocen)

Opublikowany w Magazynie
chleb góralski