CHLEB 30-SEKUNDOWY

0 (0 ocen)

Inspirowałam się przepisem z 'gotuję, bo lubię', jednak zmodyfikowałam go na własny gust :) Chlebek jest wilgotny i bardzo aromatyczny, długo zachowuje świeżość, a dodatkowo robi się prawie sam :)

Składniki:

  • - 450 g mąki pszennej
    - 150 g mąki pszennej razowej
    - 80 ml ciemnego piwa (użyłam Guinness)
    - 270 ml kefiru / maślanki
    - 200 ml wody
    - 15 g świeżych drożdży
    - 1,5 łyżeczki soli
    - 60 g pestek słonecznika
    - 60 g pestek dyni

Chleb 30-sekundowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb 30-sekundowy 1. Wszystkie składniki wrzucić do miski i mieszać łyżką energicznie przez 30 sekund. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na całą noc (ok. 12 h) w temperaturze pokojowej.
  • chleb 30-sekundowy 2. Po tym czasie masę przełożyć do okrągłej formy (ciasto będzie kleiste), oprószyć mąką i odstawić jeszcze na ok. 1h.
  • Chleb 3. Piec w temperaturze 230 stopni przez 10 minut, potem zmniejszyć do 210 stopni i piec jeszcze 30 minut. Studzić na kratce.
    Smacznego!

Porady

Pestki słonecznika oraz dyni można zastąpić swoimi ulubionymi dodatkami do chleba.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy