Chleb bez mąki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest powiedzenie, że nie ma chleba bez mąki :), a tu proszę czeka gotowy. Pyszny, zdrowy, lekko wilgotny, długo utrzymuje świeżość, ja jestem na TAK!. Rewelacyjna alternatywa dla mącznych wypieków, dla osób na diecie bezglutenowej pod warunkiem, że płatki owsiane nie powodują u nich dyskomfortu, z t

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na jeden bochenek:


    40 dag płatków owsianych, u mnie górskie
    50 dag białego sera
    4 duże jaja, najlepiej wiejskie
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżeczki soli


    Dodatkowo opcjonalnie:


    sezam, siemię lniane, pestki dyni

Chleb bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W blenderze zmiksuj jajka i ser biały na gładką masę, przelej do dużej miski i dodaj resztę składników. Wymieszaj drewnianą lub silikonową łopatką, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a wierzch można posypać sezamem, dynią lub słonecznikiem.

    2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 50 minut, aż boki i spód będą rumiane, a papier do pieczenia łatwo odchodzi od chleba. Po upieczeniu przełóż na kratkę kuchenną do wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy