Chleb domowy pszenny ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, 3 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2.Do wyrośniętych drożdży wsypujemy przesianą mąkę, sól, słonecznik, przetarte ziemniaki. Wszystko razem mieszamy, wlewamy ciepłą wodę i drewnianą łyżką dokładnie wyrabiamy dosyć gęste ciasto. Przykrywamy i odstawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
3.Natłuszczamy dwie wąskie i długie foremki i wykładamy do nich ciasto. Odstawiamy jeszcze na 20 minut. Pieczemy w temp. 180ºC z termoobiegiem 1 godzinę. Po upieczeniu wykładamy na drewniane deseczki.
Porady
Polecam robić chleb w misie Tupperware, w której wyrabiam ciasto specjalną łyżką, a pokrywa daje znak kiedy ciasto wyrośnie.
Komentarze