Uwielbiam dodawać dynię do chlebów i bułeczek, nadaje kolorku, wilgotności, przedłuża świeżość, same plusy :)
Składniki:
Poolish:
150 g wody
150 g mąki pszennej typ 650
3 g drożdży
Ciasto właściwe:
3 g drożdży
1 łyżeczka miodu
50 g wody
250 g puree z pieczonej dyni
400 g mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki soli
50 g pestek z dyni
Chleb dyniowy na poolish - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Zaczyn poolish: do miski wlać wodę, dodać drożdże i mąkę, wymieszać na jednolitą masę, odstawić na 8 godzin.
Do misy robota wsypać mąkę, sól, pestki dyni. W wodzie rozpuścić drożdże i miód. Do misy dodać zaczyn, puree z dyni, rozczyn i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, wyrobić krótko i uformować okrągły bochenek.
Włożyć ciasto do formy (sr23cm) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.
Komentarze