Chleb dyniowy na poolish

0 (0 ocen)

Uwielbiam dodawać dynię do chlebów i bułeczek, nadaje kolorku, wilgotności, przedłuża świeżość, same plusy :)

Składniki:


  • Poolish:
    150 g wody
    150 g mąki pszennej typ 650
    3 g drożdży
    Ciasto właściwe:
    3 g drożdży
    1 łyżeczka miodu
    50 g wody
    250 g puree z pieczonej dyni
    400 g mąki pszennej typ 650
    2 łyżeczki soli
    50 g pestek z dyni

Chleb dyniowy na poolish - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn poolish: do miski wlać wodę, dodać drożdże i mąkę, wymieszać na jednolitą masę, odstawić na 8 godzin.

    Do misy robota wsypać mąkę, sól, pestki dyni. W wodzie rozpuścić drożdże i miód. Do misy dodać zaczyn, puree z dyni, rozczyn i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, wyrobić krótko i uformować okrągły bochenek.

    Włożyć ciasto do formy (sr23cm) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy