Chleb graham

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 20 min

ładnie wyrasta, bardzo miękki

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki chlebowej typ 750
    30 dag mąki graham typ 1850
    1 płaska łyżka cukru
    10 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    2 szklanki wody
    1 płaska łyżka soli

Chleb graham - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0kb067l 1. Zrobić zaczyn z 1 szklanki mąki graham, mleka, cukru i drożdży. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-1hxds0f 2. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę składników
  • image-1c6wi0h 3. Wyrobić na jednolitą masę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • image-0scdblu 4. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę podzielić na 2 części i ponownie wyrobić, włożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia.
  • image-27649du 5. Piec w temp. 210 stopni około 50-55 min.

Porady

Ciasto szybko się wyrabia, nie klei się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy