Chleb graham ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

Pyszny, chrupiący i pachnący chlebek. Chleb należy do tych "ciężkich". Jeśli chcecie aby był bardziej pulchny dodajcie pół na pół mąki pszennej tortowej i graham.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej graham
    80 g świeżych drożdży
    4 łyżeczki cukru
    1,5 łyżeczki soli
    400 ml ciepłego mleka
    100 ml oleju w temp. pokojowej
    1 szkl ziaren słonecznika

Chleb graham ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większej miski przełożyć drożdże, cukier, 100 ml ciepłego mleka i 2 łyżki maki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować. Dodać resztę składników na chleb (oprócz słonecznika) i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie zagnieść ze słonecznikiem, uformować 2 nieduże bochenki i ułożyć na blaszce lub do keksówek. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
    Przed pieczeniem skropić wodą. Piec 1 godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu skropić wodą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy