Chleb graham

0 (0 ocen)

  • 5 godz. 40 min

łatwy w przygotowaniu

  • 5 godz. 40 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki graham typ 1850
    4 szklanki mąki typ 650 (Babuni)
    1 szklanka mąki żytniej zwykłej
    5 dag drożdży
    1 płaska łyżka cukru
    1 i 3/4 szklanki wody
    1 i 1/2 szklanki mleka
    czarnuszka
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 średnia łyżka soli morskiej

Chleb graham - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0b75mem 1. Zrobić zaczyn z mąki żytniej, szklanki letniej wody, cukru i drożdży. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • image-1yg2b73 2. Do zaczynu dodać resztę mąk, mleko, i 3/4 szklanki wody. Wyrobić, pod koniec dodać olej słonecznikowy. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • image-0jkl4ha 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części i ponownie wyrobić (lekko podsypać mąką).
  • image-1r6h6bq 4. Wyłożyć do foremek.
  • image-1jr991l 5. Odstawić do wyrośnięcia.
  • image-21lj3xa 6. Rozprowadzić na powierzchni delikatnie (najłatwiej specjalnym pędzelkiem kuchennym) olek rzepakowy i posypać czarnuszką.
  • image-01ocmcx 7. Piec na 200 stopni przez 50 min.

Porady

Mleko i wodę zawsze daję lekko podgrzane, wtedy ciasto szybciej rośnie.

Komentarze

Podobne przepisy